ortodontinis gydymas
ortodontinis gydymas

Kas yra ortodontinis gydymas?

implantai dantu kaina

Svajojate apie gražesnę ir dailesnę šypseną? Vienas iš optimaliausių sprendimo būdų – ortodontinis gydymas dantų kapomis. Kuo jis ypatingas? Šiame straipsnyje aptarsime, ką svarbu žinoti apie ortodontinį gydymą kapomis bei kokie didžiausi jų privalumai. 

Kas yra ortodontinis gydymas? 

Ortodontinis gydymas – netinkamos dantų padėties ir sąkandžio korekcija.  Šiuo gydymu siekiama ne tik pagerinti šypsenos estetiką, bet ir sukurti funkciškai taisyklingą sąkandį, sudaryti sąlygas kokybiškam dantų restauravimui, taip pat atkurti teisingas kalbos, rijimo ir kramtymo funkcijas.

sedacija kas tai

Kodėl ortodontinis gydymas yra svarbus?

Nuo dantų ir dantenų sveikatos priklauso daugybė kitų organizmo funkcijų: 

  • Kai dantys nėra tiesūs, jie dantų lanke neišsidėsto taisyklingai arba yra per daug arti kitų dantų. Dėl to pasunkėja jų kasdienė priežiūra –  nebe taip paprasta pasiekti kreivus dantis su dantų šepetėliu, kruopščiai išvalyti tarpdančius. 
  • Sugedusius kreivus dantis sudėtingiau gydyti. Jei laiku nebus atliekamas ortodontinis gydymas, ėduonis gali plisti ir sukelti uždegimą dantų šaknų kanaluose arba sukelti dantenų uždegimą (gingivitą).
  • Jei dantys itin kreivi, jie lemia suprastėjusio žandikaulio judėjimą. Nenatūralūs žandikaulio judesiai gali sukelti sąnarių skausmą, o gydyti šią problemą – brangu ir sudėtinga.

Ankstyvas anomalijų diagnozavimas ir ortodontinis gydymas būna paprastesnis, trumpesnis bei leidžia išvengti sudėtingo gydymo ateityje.

Dantų tiesinimas kapomis

Dantų tiesinimas kapomis – tai itin veiksmingas dantų gydymas, kuomet pacientas burnoje dėvi plonas kapas, kurias nešiojant dantys stumiami į iš anksto suplanuotą norimą padėtį. Dantų tiesinimas kapomis ypatingas tuo, kad pernelyg stipriai nespaudžia dantų, tačiau veiksmingai stumia juos į taisyklingą padėtį. 

Privalumai

  • Estetinis vaizdas. Dantų tiesinimas kapomis užtikrina puikų estetinį vaizdą, nes kapos yra skaidrios, todėl pacientams nereikia kompleksuoti dėl savo išvaizdos.
  • Greiti rezultatai. Dantų tiesinimo kapomis matomų rezultatų galima pasiekti per ganėtinai trumpą laiką.
  • Lengva priežiūra. Kapos yra dantų tiesinimo priemonė kurią, esant poreikiui, pacientas gali savarankiškai išsiimti ir įsidėti. Todėl rūpinantis burnos ertmės higiena, kapas galima nesudėtingai išsiimti ir kruopščiai išvalyti.
  • Neskausmingas gydymas. Su kapomis gydymas dažniausiai būna neskausmingas, nes nėra aštrių, iškilių detalių, kurios braižytų žandą ir pan. Taip pat dantis tiesinant kapomis taikoma labai švelni jėga, dėl ko dantys juda fiziologinėse ribose, ir tai taip pat sąlygoja mažesnę tikimybę, kad gydymo metu bus jaučiamas skausmas.

 

Kiek kainuoja dantų tiesinimas kapomis?

Mūsų klinikoje dantų tiesinimo kapomis kaina priklauso nuo gydymo sudėtingumo laipsnio:

  • Lengvas atvejis – taikoma esant nežymiam dantų susigrūdimui, pasisukimui ar nedideliems tarpams tarp dantų.  Vienam žandikauliui paprastai užtenka iki 10 kapų, o gydymas trunka iki 6 mėn. Tiesinimo kaina buvo 1699 Eur, dabar – 1499 Eur.
  • Vidutinis atvejis – taikoma esant vidutiniškam dantų kreivumui, susigrūdimui ar labiau pastebimiems tarpams. Vienam žandikauliui  reikia 11-20 kapų, o  gydymas trunka iki 12 mėn. Tiesinimo kaina buvo 3399 Eur, dabar – 2999 Eur.
  • Sudėtingas atvejis –  taikoma esant žymiam dantų susigrūdimui, kreivumui, netaisyklingam sąkandžiui. Vienam žandikauliui kapų skaičius yra neribotas, o  gydymas trunka daugiau nei 12 mėn. Tiesinimo kaina buvo 4199 Eur, dabar – 3799 Eur. 

Mitybos ir burnos higienos patarimai nešiojantiems kapas

  • Kol vyksta gydymas negalima kramtyti itin kieto maisto (pvz.: keptos duonos, riešutų). Jeigu norite kietesnio maisto, jį reikėtų susmulkinti. 
  • Vienu metu geriau nevartoti skirtingų temperatūrų maisto produktų.
  • Stenkitės visuomet nuiminėti kapas nuo galinės dalies į priekį. O užsidėti pradedant nuo priekio į galą. Užsidėjus kapas įsitikinkite, kad jos gerai prispaustos ant dantų. Kapas reikia nešioti mažiausiai 22 val. per parą, nes tik tuomet rezultatai bus puikūs.

Gydymo kapomis etapai

  • Konsultacija ir gydymo plano sudarymas

Pirmame etape gydytojas apžiūrės jūsų dantis, įvertins būklę bei sąkandžio ir dantų  problemas, nustatys ar galimas ortodontinis gydymas. Taip pat, gydytojas papasakos plačiau apie patį gydymą, privalumus, eigą. Jeigu pacientas nori tiesintis dantis kapomis, svarbu išsiaiškinti koks yra jo gydymo atvejis (lengvas, vidutinis ar sunkus). 

  • Ortodontinio gydymo ištyrimas 

Antrame etape atliekami išsamesni tyrimai: padaroma panoraminė / 3D nuotrauka, dantų skenavimas, veido ir dantų fotografavimas. Tada duomenys siunčiami ortodontinio  gydymo plano sudarymui. Nuskenavus dirbtinis intelektas iškart gali pademonstruoti jūsų preliminarią dantų tiesinimo proceso vizualizaciją ir galutinį rezultatą. “Ordoline“  specialistai su gydytoju ortodontu ir jūsų gydytoju parengs individualų dantų tiesinimo planą.

  • Ortodontinio gydymo plano pristatymas 

Trečiame etape jūsų gydytojas supažindins jus su ortodontinio gydymo atveju ir paskirs galimas  papildomas procedūras (dantų šalinimas, ėduonies gydymas, burnos higiena), kurios būtinos prieš pradedant gydymą tiesinimo kapomis.

  • Tiesinimo procesas

Kitame etape pagamintos kapos yra atiduodamos pacientui. Specialistas  uždės  plombines medžiagas, kitas ortodontines priemones  reikiamam kapų stabilumui. Gydytojas nurodys kas kiek laiko reikia jas pakeisti į naujas (dažniausiai kas 2 savaites). Bus paskiriami tarpiniai vizitai, kas 6-8 savaites bei suteikiamos visos reikalingos kapų nešiojimo bei priežiūros instrukcijos.

  • Tarpiniai vizitai

Tarpiniai vizitai yra svarbūs, nes specialistas įvertins ar dantų tiesinimas kapomis vyksta pagal sudarytą planą. Vizitų metu bus keičiama plombinių medžiagų padėtis, pakartotinai skenuojama, kartojamas rentgeno tyrimas, prireikus gali būti sukamas mini implantas dėl vietos užlaikymo.

  • Retencinis periodas

Baigiant tiesinimą kapomis nuimamos visos ortodontinės priemonės. Siekiant išlaikyti  pasiektus efektyvius rezultatus ir užkirsti kelią dantų judėjimui atgal į pradinę padėtį, pacientui pagaminama retencinė kapa. Efektyvesniam dantų užlaikymui viršutiniame ir apatiniame žandikaulyje iš vidaus gali būti priklijuojamos specialios vielutės.

Kaip reikia pasiruošti dantų tiesinimui kapomis?

  • Būtina apsilankyti pas odontologą, kuris išgydys ėduonies pažeistus dantis. Jeigu dantis labai stipriai pažeistas, rekomenduojama jį protezuoti laikinu vainikėliu, kuris po ortodontinio gydymo bus pakeistas nuolatine restauracija.
  • Puiki burnos higiena turi būti užtikrinama ne tik ortodontinio gydymo metu, bet ir prieš jį. Rekomenduojame apsilankyti pas burnos higienistą, kuris ne tik atlieka profesionalią burnos higieną, bet ir moko, kaip kasdien taisyklingai prižiūrėti savo šypseną.
  • Dantų tiesinimo laikotarpiu svarbu laikytis kruopščios burnos ertmės higienos rutinos. Ryte ir vakare reikia išsivalyti dantis  naudojant tarpdančių siūlą, dantų pastą ir dantų šepetėlį. Taip pat rekomenduojame dantis išsivalyti dantų pasta ir šepetėliu po kiekvieno valgymo ar užkandžiavimo, o jei tokios galimybės nėra, bent praskalauti burną vandeniu. 

Akivaizdu, kad dantų tiesinimas kapomis gali netik padėti jums susigrąžinti dailią šypseną bet ir išspręsti daugelį burnos sveikatos problemų. Jeigu svarstote apie ortodontinį gydymą kviečiame atvykti į mūsų kliniką konsultacijai, kur aptarsime jums labiausiai tinkantį sprendimo būdą.

Kitos naujienos

vienmomente implantacija
Kokias procedūras atlieka dantų chirurgas?
Profesionali burnos higiena: privalumai, kaina ir kiti aspektai
Dantų gydymas kapomis išsimokėtinai:Viskas, ką turite žinoti

Susipažinkite su paslaugų išsimokėjimo
galimybėmis